Landelijke LIO-dag 2018

In samenwerking met de universitaire lerarenopleidingen organiseerde het Meesterschapsteam MVT de Landelijke LIO-dag MVT 2018 op 26 maart in Utrecht. De LIO-dagen zijn hét moment om vakgenoten van andere universiteiten te ontmoeten en samen inspiratie op te doen over het onderwijs van morgen. Hieronder vind je de belangrijkste informatie. Het verslag dat verschenen is in Levende Talen Magazine kan je hierdownloaden.

Laatste praktische puntjes

De laatste update kan je hier downloaden.

Programma

Het volledige programma kan je hier downloaden.

Keynote

De Keynote lecture wordt dit jaar verzorgd door Anna Kaal (VU).‘Taalbewust MVT-onderwijs: van communicatie naar creativiteit en burgerschap’. De presentatie kan je hier downloaden.

Taal is als het ware het ‘smeermiddel’ van de maatschappij; inzicht in de werking van dit smeermiddel, in de mooie en grappige, maar ook manipulatieve en gecompliceerde kanten van taal, lijkt essentieel om als volwaardig burger in de samenleving te kunnen functioneren. Het is de vraag of ons huidige curriculum leerlingen genoeg bewust maakt van deze belangrijke rol. Taalbewustzijn wordt dan ook vaak genoemd om taalonderwijs te vernieuwen. Maar wat is taalbewustzijn precies? En hoe zou je dit in je les kunnen implementeren? Aan de hand van voorbeelden van onderzoek en praktijk wordt taalbewustzijn tastbaar gemaakt.

Goede Praktijkenmarkt

Tijdens de Praktijkenmarkt leer je de vakcollega’s van andere opleiding beter kennen en wissel je interessante en leuke onderwijsideeën uit. Dat betekent dat je zelf iets moet meenemen: in kleine groepen is het geven en nemen! Het gaat om opdrachten, werkwijzen of thema’s. Het kan iets zijn dat je zelf in de les gebruikt hebt en waarover je enthousiast bent, maar het kan ook materiaal zijn van je vakcoach of iets dat je op internet hebt gevonden.

Neem je materiaal mee en zorg voor een aantal kopieën die je aan je collega’s kunt uitdelen. Aan het eind van de dag gaat hopelijk iedereen met veel nieuwe interessante ideeën naar huis.