Kort verslag

Op 7 oktober heeft het Meesterschapsteam MVT een studiedag georganiseerd rond het thema ‘Cultuur’. De twee leidende vragen waren:

(i) Hoe moet cultuur eruit zien in de mvt-les opdat het uitdagend en vormend is?

(ii) Hoe krijgen we (meer) van die cultuur in de mvt-les?

Na de opening door Margot van Mulken en een kadering van de studiedag binnen de activeiten van het Meesterschapsteam MVT door Marjon Tammenga-Helmantel liet Erik Kwakernaak vanuit een historisch perspectief zien hoe deze vragen niet altijd makkelijk te beantwoorden zijn en dat het introduceren van cultuur en interculturaliteit in de MVT-les op zichzelf al best een uitdaging kan zijn.

De tweede spreker was Dietmar Rösler die niet zozeer inzoomde op cultuur en interculturaliteit maar meer op de vraag of de MVT-les ook een plaats is voor inhoud. Zijn antwoord was volmondig ja en hij liet ook enkele voorbeelden zien van hoe dit zelfs in het eerste jaar van de onderbouw geïmplementeerd zou kunnen worden

Na de middagpauze ging de studiedag verder met een lezing van Robert O’Dowd die een warm pleidooi hield voor het introduceren van telecollaboratie. Telecollaboratie houdt in dat leerlingen in Nederland online worden gekoppeld aan leerlingen in het buitenland voor het uitvoeren van opdrachten die – zo beargumenteerde O’Dowd – niet alleen de taalverwerving bevorderen maar die bovendien de leerlingen ook toegang bieden tot nieuwe culturen en aanzetten tot reflectie over interculturaliteit. De lezing van Kristi Jauregi sloot hierbij mooi aan met een reflectie over de wenselijkheid en mogelijkheden van het toetsen van interculturele competenties.

De studiedag werd afgesloten met presentaties van Wilma Kruithof en Inge Elferink & Anièce Lawniczak-Heijnen die op een interactieve manier praktijkvoorbeelden presenteerden van hoe cultuur en interculturaliteit in de MVT-les geïntroduceerd kunnen worden.

Wil je verder met ons meedenken over cultuur en interculturaliteit in de MVT-les? Wil je op de hoogte gehouden worden van de verdere activiteiten van het Meesterschapsteam MVT of met ons in gesprek gaan? Aarzel niet om ons te mailen (onze contactgegevens vind je op deze website)!