Curriculum.nu

Curriculum.nu: debat aangaan of laten overwaaien?

Nos.nl heeft met het item ‘Gymnastiek in de toekomst: minder sporten en meer bewegen’ één keer aandacht besteed aan Curriculum.nu. Een kleine zoekopdracht in LexisNexis laat zien dat er in de geschreven mainstream media sinds 2 september een veertiental artikels geschreven zijn waarin Curriculum.nu een belangrijke rol speelt (totaal 6044 woorden).

Oorspronkelijk waren we van plan om de bovenstaande cijfers in perspectief te plaatsen door ze te vergelijken met andere topics die we als maatschappij relevant vinden. Spijtig genoeg zijn we er niet in geslaagd om voor deze topics over dezelfde periode een vergelijkbare zoekopdracht uit te voeren die de zoeklimieten van LexisNexis niet overschreed. Dit lijkt te suggereren dat Curriculum.nu niet erg leeft in het publiek debat. Als dit inderdaad zo is, valt dit te betreuren aangezien onderwijs de basis vormt van onze toekomst.

Één van de terugkerende thema’s in de artikels die verschenen zijn is dat de opdracht die de ontwikkelteams hebben meegekregen eigenlijk onmogelijk is. Dit zou een verklaring kunnen zijn voor het gebrek aan publiek debat in de zin dat investeren in een project dat gedoemd is om te mislukken toch niets oplevert. Ons punt is dat dit niets meer is dan struisvogelpolitiek. Wat we erg goed moeten beseffen is dat de volgende commissie die belast wordt met onderwijshervorming dezelfde onmogelijke opdracht gaat krijgen en dat we dus maar beter aan de slag kunnen gaan en in discussie gaan met de ontwikkelteams. Onze ervaring met het ontwikkelteam Engels/MVT is dat het een erg fijne en dynamische groep is die deze discussie erg verwelkomt.

Voor zij die zich zorgen maken over de uitkomsten van Curriculum.nu: niets belet de ontwikkelteams om een zo goed mogelijk rapport in te dienen en duidelijk te maken dat – ondanks de vooruitgang die geboekt is – er nog (veel) werk overblijft. Dat ze dit op een politiek correcte manier zullen moeten formuleren hoort bij de aard van hun opdracht. Onze hoop is vooral dat de politiek voldoende tussen de lijnen kan lezen.

Artikeltjes/columns die niet in mainstream media verschenen zijn maar wel leuk zijn (vergeef ons de MVT en Meesterschapsteam zelfreclame 😉 ) :

https://didactiefonline.nl/artikel/tijd-voor-revolutie

https://didactiefonline.nl/blog/blonz/tijd-voor-taal

Het Meesterschapsteam MVT

P.S. Als je met het Ontwikkelteam Engels/MVT wil meedenken, kom dan naar de bijeenkomst die we samen met het Expertisecentrum MVT, Anéla en AVT organiseren op 25 oktober (info hier). Ook met het Ontwikkelteam Nederlands kan je meedenken en wel op 27 oktober (info hier).